1 Nisan 2020 Çarşamba

Artçılı Seyahat Nedir?


Bu yazımın amacı; artçınızın önce motosiklete sonra uzun yolculuğa mental ve fiziksel olarak hazırlanmasında ona nasıl yardımcı olacağınız ile ilgili.

Belirli bir yol tecrübesine sahip ve gerekli eğitimleri almış bir motosiklet binicisi olduğunuzu zaten hepimiz biliyoruz:) Bu eğitim ve tecrübeye sahipsiniz ki başka bir yolcunun canını güvenle taşıyabiliyorsunuz.


  • Bölüm 1: Bu motor çok keyifli yahu! 

Öncelikle benim gibi hiç motosiklete binmemiş bir artçınız varsa biraz reklam yapmanız çok iyi olacaktır. Gittiğiniz ve gitmeyi planladığınız güzel rota planları, yolda başınıza gelen güzel anılar bu aşamada çok işe yarayacak.


  • Bölüm 2: Ekipman alımı ve sonrası
Siz zaten doğru ekipmanı seçtiniz bile. Ekipmanları alırken, bunları kullanmanın konforsuz olacağı fakat yola çıktığı zaman kendini daha güvende hissedeceğini anlatın. Sıcak yaz gününde o mont biraz terletecek bunu bilsin. Güzel manzaralı bir yerde mola verip bir şeyler içtiğinde onun zorluğunu tamamen unutacağını da bilsin:)
Burada önemli ekipmanlardan biri de intercomlarınız. Sürekli iletişim halinde olmanız artçınızı daha güvende hissettirecektir.

  • Bölüm 3: İlk Tur
Uzun yola çıkmadan önce günlük 150 km'yi geçmeyen küçük turlar atın. Bu esnada eğitiminiz de başlasın. Bakın burası çokomelli!!!
  1. Birkaç hafta önceden spor yapmaya teşvik edin onu. Yoksa ilk sürüş akşamı her yerim ağrıyor ne biçim iş lan bu, binmem bir daha derse o aldığınız ekipmanın parası gözünüzde üç katına çıkar.
  2. Motora siz bin deyince sol ayağını pege koyup, omuzunuzdan destek alarak bineceğini bilsin. Aynı şekilde siz in deyince de ineceğini bilsin. Kafasına göre indi bindi yapması, sevdiceğiniz ile yatmanıza neden olabilir. Türkçe esnek dil, kimseye de anlatamazsınız manetin neden kırıldığını.
  3. Kırmızı ışıkta kaskın vizörünü açmak aklına doğal olarak gelmeyecek onun, siz söyleyin bunalmasın garibim.
  4. Kasklarınız birbirine arada çarpacak bu normal, çekingen biriyse olur öyle şeyler diyin teselli edin. Atarlı biriyse kavga çıkarmayın yolda. Yalnız ikinizsiniz, kavgayı ayıracak insan da yok araçta:)
  5. Viraj içinde nereye baktığınızı ona da söyleyin. Sürerken nelere dikkat ettiğinizi de anlatın. Bir süre sonra sürüşünüze ve sisteme alışacağı için arkanızda sürüşünüze uyum sağlayan biri olmaya başladı bile ilk günden.
  6. Motorunuzun limitlerini eve dönüş yolunda oda görsün. Sert fren yapınca sırtınıza yapışmamak için sağ eliyle artçı tutamacından tutacağını, sert gaz açmanızda sol eliyle karnınızdan destek alacağını bilsin.
  7. Siz zaten bütün bunlar olurken yalnızken yaptığınız sürüşten daha yumuşak bir sürüş yaptınız. Ürkütmediniz artçınızı yolda.
  • Bölüm 4: Uzun yola çıkıyorsunuz
  1. Bir gün önceden eşyalarınızın hepsini hazırlayın. Evet, gerçekten bu talebi olacak... Saç fön makinesini yanına almak isteyecek. Ona neden fazla eşya ile seyahat edemeyeceğinizi sabırla anlatın. Yanına, katlanınca hacim kaplamayan eşyalarını almasını tavsiye edin. 
  2. Güzel bir uyku uyuyup erkenden başlayın güne.
  3. İlk uzun yol seyahatinize dağlık bayırlık bir rota koymayın. Motorunuzun gücüne göre sabit seyir süratinde, konforlu seyir edeceğiniz bir rota çizin.(En azından ilk gün için böyle olsun). 
  4. Her 100 km'de bir mola verin. Konforlu seyir süratinize göre bu mesafe bir miktar artıp azalabilir. 
  5. Son moladan sonra herşey keyifli gidiyorsa ve konuşmanızı gerektirecek bir yolda değilseniz intercomuna sevdiği şarkıları açın. Hele karşısında günde batıyor ise tamamen zehirlendi artık, bir sonraki seyahati o planlamaya başlayacak :) 
Rahat rahat yollara çıkmak için sabırsızlandığımız şu günlerde size, ailenize ve sevdiklerinize sağlıklı günler diliyorum.
     
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.